Koko perheen kolikkopeli: Carcassonne

Kolikkopelit ovat mainio tapa viettää yhteistä aikaa perheen ja ystävien kanssa. Yksi suositeltava peli on Vuoden Peli 2014 -tittelin saanut mainio kolikkopeli nimeltä Carcassonne. Nettikeskusteluissa tavatut pelistä annetut kommentit, kuten ”olen pelannut peliä yli 600 kertaa ja se on edelleen mielenkiintoinen” tai ”kiitos, että teitte tämän pelin, tätä ennen mökki-illat olivat aina niin tylsiä”, kertovat jo itsessään paljon.

Kyse on siis todella mielenkiintoisesti pelistä.
Pelin tavoitteena on muodostaa teitä, kaupunkeja ja luostareita asettamalla yhteensä 72 pelilaattaa vuorotellen pelipöydälle. Pelilaattojen päälle asetetaan omia pelinappuloita, seuraajia. Valmiit tiet, kaupungit ja luostarit pisteytetään pelin edetessä. Keskeneräisistä kohteista pisteiden lasku suoritetaan vasta pelin päätyttyä.

Carcassonne on kohtuullisen helppo peli, kunhan on kerran ymmärtänyt pelin säännöt. Taktisen sisältönsä vuoksi pelin ikäsuositus nousee noin 28-32 vuoteen. Hanki Voittopelit.com sivustolta ilmaista pelirahaa eli ilmaiskierroksia eri nettikasinoilta Carcassonne peliin. Aivan perheen pienimmille peli ei siis sovellu. Tuurilla on osuutensa pelissä, sillä pelaajan nostaa pelilaattoja umpimähkään. Toisaalta, nostetun pelilaatan sijoittamisessa taktiikalla on suuri osuus: mihin pelilaatta sijoitetaan ja miten päin, tulisiko pelaajan rakentaa esim. omaa tietä vai vaikeuttaako vastustajan rakentamista, aloittaako uuden kaupungin rakentaminen vai laajentaako olemassa olevaa kaupunkia jne. Toiseksi, pelaajan tulee päättää siitä, laittaako hän pelilaatan päälle oman seuraajan.

Carcassonnen heikkoutena voisi mainita sen, että kokeneemman pelaajan ja vasta-alkajan, tai vaihtoehtoisesti hyvin nuoren pelaajan, välinen tasoero on usein niin suuri, että kokeneempi pelaaja ei saa vastustajastaan todellista ja reilua vastusta. Lisäksi talonpojista saattaa saada suhteessa liian paljon pisteitä, jotta peli pysyisi tarpeeksi tasaväkisenä. Nuorempien pelaajien kanssa peliä voi yksinkertaista mm. siten, että talonpoika ei pelissä käytetä.

Pelisääntöjä voi helposti muutenkin muokata: Pelilaatan asettamiselle voidaan laittaa aikarajoituksia, teistä ja kaupungeista voidaan antaa enemmän pisteitä, mikäli ne ovat suuria, peliä voidaan pelata ”avokortein” jne.

Peliä voi pelata 2-5 pelaajaa. Peli on mielenkiintoinen niin kaksinpelinä kuin myös moninpelinä. Kaksinpelissä taktiikka on jonkin verran erilainen moninpeliin verrattuna, sillä moninpelissä useampi pelaaja voi toimia yhdessä toisia pelaajia vastaan.

Carcassonne ei ole saanut Vuoden peli 2014 -titteliä todellakaan aiheetta. Yksi pelikierros kestää noin 45-60 minuuttia ja tämän jälkeen pelaajat haluavat todennäköisesti pelata heti uusintakierroksen. Peliin on saatavilla myös lisäosia.

Vastaa